zondag 4 mei 2008

Mango, Salsa en Socialismo



Cuba is in. Het land trekt horden toeristen aan, die genieten van het Caribische klimaat, lekkere cocktails, zwoele salsa en een authentieke sigaar op zijn tijd. De verhalen van toeristen en de westerse media creëren een eenzijdig beeld van het communistische eiland, maar auteur Youri Blieck doet zijn best om dat bij te schaven.

In het boek “Mango, Salsa en Socialismo” beschrijft hij één dag uit het leven in Cuba. Hij trekt liftend door de bergen en houdt halt in een dorpje waar hij aan de praat raakt met enkele Cubanen. Ze filosoferen over het controversiële land, waarbij drie generaties hun mening laten gelden.

Doorheen de individuele verhalen schetst Blieck een genuanceerd beeld van Cuba waar we in het Westen normaal geen kennis mee maken. Hij beschrijft het land in al zijn facetten, kleurrijk en gevarieerd, een land waar tijd niet bestaat en de weg een doel an sich is. De ervaringen en indrukken zijn reëel. De auteur woonde en werkte 3 jaar in Cuba.

Als u een idee wil krijgen van hoe het leven er uitziet voor een doorsnee Cubaan, is dit boek dus zeker een must. Het geeft inzicht in Cuba achter Cuba, de complexe realiteit achter de schrale feiten. Een aanrader voor als u een reis naar Cuba plant en toch iets meer dan zon, strand en mojito’s wil ontdekken.

1 opmerking:

Unknown zei

hey,

Ik ben recentelijk naar Cuba geweest voor een twee tal weken. Alleen erop uit getrokken, met een klein beetje kennis van de spaanse taal en van de cubaanse geschiedenis. Ik ben verkocht! Ik had er een reuze tijd beleefd. Ik wou vooral de mensen, de cultuur en het dagelijks wat leren kennen. Heb dan ook altijd met cubanen opgetrokken. Wat een warme mensen :-).

Tijdens mijn reis had ik dit boek mee. Wat ik las ervaarde ik tezelfdertijd. Hoe de mentaliteit is, hacer botellas, la comida, de gewoontes, de gastvrijheid, de conversaties,... Een echte aanrader voor de reiziger die niet alleen oog en oor heeft voor de natuur of gebouwen, maar ook voor de mensen.

groeten,
Stefaan Vuylsteke