donderdag 28 februari 2008

Buena Vista


¡Hola!

Gisteren op de redactievergadering vonden we het tijd om samen de sfeer van het Cubaanse uitgaansleven eens op te snuiven. Met educatieve bedoelingen, natuurlijk...

We gaan in ons magazine (werktitel: HOB) namelijk een soort kroegentocht beschrijven, die je meeneemt langs alle Cubaanse hotspots in Antwerpen. Op de planning staan al zeker Café Local en Cuba Bella, maar andere plaatsen waar ze Cubaanse cocktails serveren komen ook aan bod.

Zo ontdekken we voor de lezer waar je de beste mojito of Cuba Libre kunt drinken, waar je kan leren salsa dansen en waar de Cubaanse sfeer het sterkste leeft!
Cuba's staatsblad plaatste laatst een artikel waarin werd aangewezen dat Cubanen niet hard genoeg werken. Aan de grote hoeveelheid Cubanen die overdag nog door de straten slenteren merkten ze op dat deze niet bezig zijn met hun werk.

Om de Cubaanse arbeidsgeest te volgen besloten wij om ook even lekker te relaxen en Cuba te dienen door een cocktail te drinken op Raul Castro's gezondheid.

Welke cocktail is er beter geschikt voor deze taak dan "El Presidente"? Een elegante cocktail gemaakt uit liefde voor de president, en gedronken uit liefde voor de drank.

El Presidente werd oorspronkelijk genoemd naar president Gerardo Muchado, president van Cuba van 1925 tot 1933. Hij werd bedacht door Eddie Woelte, een Amerikaan die in de jaren '20 een populaire club uitbaatte in Havana.

RECEPT:

benodigdheden: 45cl witte rum, 20cl orange curacao, 20cl martini, 1 kers, 1 scheut grenadine, ijsblokjes.

bereiding:
-voeg ingrediënten samen in een cocktail met verbrokkeld ijs.
-schud goed
-schenk in een glas met een kers.

woensdag 27 februari 2008

Hoy


Vandaag is het 27 februari, en precies 107 jaar geleden werd in de Amerikaanse senaat het Platt Amendment gestemd. Dat amendement gaf de VS ongelofelijk veel macht in Cuba en in de Cubaanse politiek. Het bepaalde ook onder meer dat de Verenigde Staten het gebied Guantánamo Bay konden "leasen" van Cuba, en we weten allemaal welke gevolgen dat tot vandaag nog heeft. De lease kan alleen opgezegd worden met toestemming van beide partijen...

Vanavond kan je in de Lotto-Arena gaan feesten met Café Local. Hun Pré-Soiree bestaat 5 jaar en dat moet gevierd worden. Café Local zelf is dan natuurlijk gesloten.

woensdag 20 februari 2008

Adios Fidel!




Niet de CIA noch de oppositie van Cuba heeft hem klein gekregen. Het is de tand des tijds de klus heeft geklaard. Na bijna 50 jaar revolutie voeren is het hem genoeg geweest. Volledig verzwakt door ziekte draagt Castro de family business over aan zijn 'jongere' broer Raul (76).
Het ziet er dus voorlopig niet naar uit dat Cuba zal meestappen in de vaart der volkeren. Maar Raul beloofde al wel enkele hervormingen om de sputterende economie er terug bovenop te helpen. Maar verwacht er alvast niet te veel van. De Amerikanen wachten voorlopig ook nog even af om hun handelsembargo op te heffen.
Maar gelukkig is het niet aan de Amerikanen om te beslissen wat we invoeren vanuit Cuba. Laten we dus maar eens goed klinken op de beslissing van Castro met een stevige Cubaanse cocktail!


Cuba Libre

Havana Club rum, cola, 1 halve limoen, 3 ijsblokjes.


Bereidingswijze

Vul een longdrink glas met de drie ijsblokjes. Snij de halve limoen in twee gelijke partjes. Pers één partje uit in het glas en doe het ander volledig in het glas. Giet er twee vingers rum bij en vul het glas met cola (hoeveelheid naar smaak en sterkte). Eventjes mengen voor je de cocktail opdient

donderdag 14 februari 2008

Bienvenido

Hola,

Vanaf vandaag zullen we onze blog vullen met hippe fiesta-adressen in het Antwerpse, leuke weetjes over Cuba voor de trippers en heerlijke cocktailrecepten. Laat dat onze goede voornemens zijn voor het nieuwe jaar.

saludos del redacción

Sam Deckers
Ellen De Cock
Aline Delannoye
Olivier Garmyn
Joni Horemans
Anne Verhoeven