dinsdag 11 maart 2008

Thank you for smoking


Wat is er Cubaanser dan sigaren? Tabaksbladen van de beste soort, met liefde gerold op de dijen van een zongebruinde lokale deerne. Sigaren degusteren (inderdaad, die rook je niet) is genieten van het leven.

Bij zulke edele en ambachtelijk gemaakte producten horen natuurlijk ook heel wat tradities en gebruiken. In tegenstelling tot een gewone sigaret steek je niet gewoon even een sigaar op. Er zijn gebruiken die gevolgd moeten worden zoals het knippen, proeven, verwarmen en aansteken. Maar als je weet dat een handgemaakte sigaar minsten even veel, zo niet een veelvoud, kost van een pakje sigaretten, neem je dat ritueel er graag bij.

Mensen met meer verfijnde zintuigen zullen verschillende geuren ruiken die gaan van peperkoek naar munt tot stalmest. Geen nood, wat je rookt is puur tabak. Smaakstoffen toevoegen is absoluut taboe. De aroma's ontstaan door verschillende tabakssoorten te gebruiken en de verwerking van de bladen.

Neem ook gerust een drankje bij je sigaar. Een glaasje rum van 12 jaar oud staat nooit niet slecht of voor de hippere vogels onder ons: een mojito. Hoe maak je dat?

men neme:

Rum, 5-7 blaadjes verse munt, ijs, 1 halve limoen, rietsuiker

Bereidingswijze

Prak met een stampertje in een gekoeld cocktailglas een kwart limoen (in twee partjes gesneden) en 1 eetlepel rietsuiker samen tot het sap zich heeft vermengd met de rietsuiker. Vul het glas driekwart vol met gecrushed ijs. Voeg er de rest van de limoen en de muntblaadjes aan toe. Overgiet met 50 ml rum (bvb. Havana Club rum) en voeg er wat water of soda aan toe. Dien op met een rietje en lepeltje om de cocktail te mengen.

Geen opmerkingen: