woensdag 23 april 2008

Belgen op vakantie in Guantanamo

Drie jaar brachten Zemouri en Mesut Sen door in Guantanamo Bay Moussa, elk op beschuldiging van internationaal terrorisme. Wat ze allebei in Afghaanse conflictgebied deden is tot op vandaag enkel in Amerikaanse versie bekend. Maar het koste de Belgische diplomatie in ieder geval heel wat moeite maar in april 2005 geraakten de twee toch terug in België.

Zoals bij velen is hun schuld niet bewezen, maar in dit geval hun onschuld ook niet. Mesut Sen, die ook nog de Turkse nationaliteit heeft, werd in een trainingskamp in Pakistan gearresteerd. Bij zijn aanhouding had hij nog geen enkele kogel afgevuurd op een westers doelwit, maar voor ‘de uitdaging’ ga je natuurlijk ook niet naar zo’n kamp. Daarbovenop nog eens een niet-regionale identiteit en de link met ‘internationaal terrorisme’ is wel snel gelegd. Erg verbaasd kan je dan toch niet meer zijn als je in een oranje plunje wakker wordt aan de andere kant van de wereld.

Net zoals Moussa Zemmouri, Belgisch-Marrokaans, die in het Taliban bolwerk Kandahar in Afghanistan rondhuppelde met een brief van Al-Qaeda op zak en een uurwerk van het merk Casio waar al eens bommen mee worden gemaakt. (Ook Mesut Sen had er naar verluidt een bij). Volgens de Amerikanen had Zemmouri banden met de Group Islamique Combattant Marrocain (GICM), een wijdvertakte Europese terreurorganisatie die verantwoordelijk wordt geacht voor de aanslagen in Madrid en Casablanca.

Twee jaar na zijn vrijlating werd Moussa’s broer, Ahmed Zemmouri , in Marokko veroordeeld tot 10 jaar cel voor de aanslagen in Cassablanca. Als die veroordeling er twee jaar vroeger was gekomen was hij waarschijnlijk nooit weggeraakt uit Guantanamo…

Geen opmerkingen: