woensdag 23 april 2008

Drink up me hearties yoho!

Piraten en zeebonken wisten het al: één van de beste dranken ter wereld is ongetwijfeld rum. Ondertussen bestaan er zoveel varianten en merken, dat een bloemlezing van de beste rums uit Cuba niet mocht ontbreken.

Rum ontstaat door het destilleren van suikerriet. Na dit proces rijpt de drank drie, vijf, zeven of zelfs 15 jaar. Algemeen wordt aangenomen: hoe ouder de rum, hoe zachter de smaak. Met de komst van Spaanse kolonisten werd het destilleren van rum een booming business in de Caraïbische eilanden. Vandaag vind je er honderden lokale merken, maar er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen lichte en zware rum. Voor diegenen die denken 'hoe meer alcohol hoe beter', is dit onderscheid een teleurstelling. Zware rum verschilt immers enkel in de toevoeging verbrande suikers, waardoor de drank een bruine kleur krijgt.
Zware rum wordt vooral gedestilleerd in Haïti, Martinique en Jamaica. Cuba daarentegen specialiseert zich vooral in het destilleren van droge, lichte rum. Sinds het handelsembargo met de VS is deze productie wel fel afgenomen, maar gelukkig kan je je bij ons nog tegoed doen aan enkele van Cuba's finest.
Geen Bacardi, het is tijd voor het echte werk!

Havana Club
Deze rumproducent is al jaren in handen van de Cubaanse overheid en wordt, in tegenstelling tot Bacardi, ook nog steeds in Cuba zelf geproduceerd.
Overal ter wereld wordt de '15 Años Gran Reserva' aanzien als de beste rum ter wereld, omwille van zijn rijpingsproces van 15 jaar. Hier is deze rum moeilijk te krijgen en nogal aan de prijselijke kant

Aanrader: Havana Club Añejo 7 Años, puur te drinken.


Bocoy
In tegenstelling tot Havana Club, die bij voorkeur puur te drinken is, is dit dé witte rum bij uitstek om te verwerken in een cocktail. In de carraïben is dit rummerk zeer geliefd in beachbars, omdat de zachte smaak perfect te combineren valt met andere ingrediënten. De rumsmaak neemt niet de overhand, met heerlijk lichte cocktails als resultaat.

Aanrader: Ron Bocoy Oro.


Santiago de Cuba


Deze rum, vernoemd naar de stad Santiago de Cuba, wordt 'la cuna del ron ligero' genoemd, de graal van de lichte rum. Vele Cubanen vinden dit de beste lichte rum, en laten we vooral hun mening niet in twijfel trekken. De rum rijpt gedurende 5 jaar in de oudste eikenvaten van het eiland, gemaakt in 1920. Wat deze rum onderscheidt van de anderen, is de lichte vanillesmaak met een zweem van sinaasappel. Bij voorkeur puur te drinken.

Aanrader: Santiago de Cuba Anejo.


Tot slot nog dit: moest u nu denken, 'bij mijn volgende reis naar Cuba breng ik een extra valies rum mee'... think again: de Cubaanse autoriteiten staan slechts 1 liter per persoon toe om uit te voeren.

1 opmerking:

Info-Ghost zei

en nu for het echte werk Pyrat Cask ( €199,- ) komt oorspronkelijk uit anguilla en is overgenomen door Patron SPirits company vanwege de kwaliteit.