woensdag 23 april 2008

Once upon a time in Cuba...


Communisme en dictatorschap. Revolutie en Che Guevarra. Een eiland als Cuba schreeuwt om de hoofdrol in een film. Van controversiële prent tot blockbuster, wij selecteerden de must see films over Cuba en zijn politieke symbolen.


Commandante – Oliver Stone (2003)



Deze prent zorgde in 2003 voor heel wat controverse in de VS. Voor deze anderhalf uur-durende documentaire volgde de Amerikaanse regisseur Oliver Stone (bekend van ondermeer Born on the 4th of July en Natural Born Killers) de Cubaanse dictator Fidel Castro gedurende 3 dagen. Castro praat openhartig over zijn relaties met Che Guevarra en de Amerikaanse regering, maar ook over verassende onderwerpen als abortus, homoseksualiteit en zijn eigen leven.
Castro had overigens ten alle tijden het recht om de opnames stil te leggen, wat hij uiteindelijk nooit deed.

Anti-Cubaans Amerika wrong zich in alle mogelijke bochten om de publicatie van deze film tegen te houden, wat uiteindelijk ook lukte, want de film haalde nooit de Amerikaanse bioscoopzalen. Stone werd gevraagd zijn documentaire te vervolledigen met reacties van dissidenten, wat hij weigerde te doen. In plaats daarvan keerde hij in 2004 terug naar Cuba, voor een nieuwe documentaire: Looking for Fidel. Deze film haalde, in tegenstelling tot Comandante, wél de bioscopen in de VS.
Reden te meer dus om deze spraakmakende documentaire, die ook in ons land belachelijk weinig aandacht kreeg, te bekijken.
Andere aanrader in het genre documentaire: Cuba, el valor de una utopía (2006, Yanara Guayasamin)


Diarios de Motocicleta – Walter Salles (2004)


Wie aan Cuba denkt, denkt aan Che Guevarra. Het symbool van de revolutie mag dan wel een Argentijn geweest zijn, in Cuba vind je op ongeveer elke hoek van de straat wel een eerbetoon aan El Che.
Diarios de Motocicleta is een verfilming van het dagboek dat Guevarra begin jaren ’50 bijhield over zijn doortocht door Zuid-Amerika. Samen met zijn vriend Alberto Granado doorkruiste hij het continent op een versleten motorfiets. De film vestigt vooral de aandacht op de problemen die de twee vrienden tegenkomen in Latijns-Amerika en het ontstaan van Che’s revolutionaire ideeën. De landschappen die je te zien krijgt zijn adembenemend en hebben verdacht veel weg van een promospot voor een vakantie in Zuid-Amerika. En het wérkt. Samen met de steengoede vertolking van Mexicaans talent Gael García Bernal en de menselijke kijk op dit symbool van de 20ste eeuw wordt deze film een lust voor het oog. Aanschouw hier de basis voor de Cubaanse revolutie, zonder dat het ooit echt over politiek gaat.

Habana Blues – Benito Zambrano (2005)

In het genre: ‘mag het iets luchtiger zijn?’ komen we bij Habana Blues, dat het verhaal vertelt van 2 jonge muzikanten in de Cubaanse hoofdstad. Ruy en Tito zijn 2 vrienden met slechts één passie in het leven: muziek maken. En om het te maken in de muziekbusiness offeren ze veel op, waaronder hun gezinsleven. Als ze na veel tegenslagen toch hun kans zien om beroemd te worden en Cuba te kunnen ontvluchten, worden ze verplicht enkele belangrijke beslissingen te nemen…
Hoewel het verhaal van Habana Blues best onderhoudend is en je meeleeft met het zware leven van de 2 hoofdrolspelers, is dit zeker niet de reden waarom we deze film in dit lijstje hebben geplaatst. Nee, wat ons vooral fascineerde was de muziek. Wie traditionele salsa –en rumbaritmes verwacht moeten we echter teleurstellen: de soundtrack bestaat uit een aanstekelijke mix van reggea, hip hop en rock. Kortom, de nieuwe golf van muziek die dezer dagen door Havana waait. Dus moest het u aan tijd en moeite ontbreken om zelf naar Cuba te trekken: hálen die DVD… en u waant zich midden downtown Havana!

Geen opmerkingen: