woensdag 23 april 2008

verroeste romantiek


Westerlingen beschouwen de Cubaanse oldtimers doorgaans als pure nostalgie, een soort levende museumstukken. De Cubanen lijken er ook zo blij mee. Hoe zou je zelf zijn mocht je elke dag met zo’n klasbak door de Caraïben cruisen.

Spijtig genoeg gebruiken de Cubanen hun goed gevoel voor humor om de dagelijkse miserie met hun ‘cacharros’ weg te lachten. Na 45 jaar dienst hoort het overgrote deel eigenlijk thuis op de schroothoop. Veel wagens rijden zelfs al lang niet meer rond met de originele motor. Enkel de oorspronkelijke carrosserie blijft vaak over.

Auto’s herstellen is een nationale sport in Cuba. Werkelijk alles wordt gerepareerd. Of toch minstens opgelost... Een klein tractorwiel als reserveband, jerrycans in de koffer als brandstoftank, desnoods gooien ze een anker uit om te kunnen remmen bij wijze van spreken. Onderdelen fabriceren ze vaak zelf, zolang de oldtimers maar blijven rijden.

De Cubaanse regering doet er alles aan om deze prachtstukken te bewaren. Tot hier toe overleefden ongeveer 60 000 van de 150 000 wagens het Castrotijdperk, het ene model al wat beter dan het andere. Maar ze kunnen de wagens ook niet vervangen. Enerzijds om financiële redenen want de auto’s lokken heel wat toeristen die maar al te graag een ritje willen maken. Anderzijds is er de Amerikaanse blokkade.

Aziatische wagens geraken wel het eiland binnen. Die koopt de regering speciaal aan voor toeristen die zelfstandig willen rondtrekken. Maar de Cubanen zelf kunnen zich de goedkope Japanse modellen toch niet permitteren. In het Sovjettijdperk reden er nog wel wat Russische Lada’s rond maar die bleken lang niet zo stevig als de Amerikaanse oldtimers. Al zullen er waarschijnlijk heel wat van hun onderdelen een nieuw leven leiden in de westerse sleeën.

Mocht Cuba ooit een vrij land worden, dan ligt de toekomst van hun oldtimers absoluut op het internet. Een veiling op Ebay kan miljoenen opbrengen, alleen al voor originele wisselstukken. Veel Amerikanen staan te springen voor extra onderdelen. Maar voor het zo ver komt zullen ze daar nog wel wat commandantes slijten.

Geen opmerkingen: