woensdag 2 april 2008

GSM's in Cuba

Het leek wel een één-april-grap: net wanneer de kranten in België melden dat telefoneren met een GSM gevaarlijker is dan gedacht, melden de internationale kranten dat Cubaans president Raul Castro het gebruik van GSM's legaal maakt voor de gewone bevolking.
Maar vreemd genoeg is het geen grap. Het gaat zelfs over veel meer dan enkel GSM's, een hele reeks nieuwe westerse producten kwamen op de Cubaanse markt vrij voor het publiek: TV's, DVD-spelers, GSM's, Computers, huishoudtoestellen, motorfietsen,...
Op de koop en verkoop van deze dingen stond onder Fidel Castro's beleid een verbod. Enkel Cubanen met hoge functies gebruikten tot kort draagbare telefoons. Raul Castro toont met het opheffen van dit verbod dat hij een gematigdere koers op wil.
Naast de mogelijkheid om westerse electronica te kopen, mag de bevolking nu ook een hotelkamer huren in de grote luxehotels, een luxe die voordien enkel was weggelegd voor buitenlanders. Veel verandert er echter niet, want nu de Cubaanse bevolking de toestemming heeft, moeten ze het nog wel steeds kunnen betalen.

Geen opmerkingen: